Workshop 100% Vitaal. Voor werkgevers en (HR)managers die aan de slag willen met het vergroten van passie-vitaliteit en bevlogenheid van werkende moeders.

Vrouwen hebben 2x zoveel kans op ernstige stressklachten dan mannen. Werkgevers zijn daarom zeker gebaat bij een focus op werkende moeders.

100% Vitaal ondersteunt zowel werkgever als werkende moeders met unieke training en coaching op de werkvloer.

Wil je hier meer over weten? Kom dan naar de workshop/infomiddag op 6 april bij Doppio in Hilversum. Ik ga graag met je in gesprek over wat jij als (HR)manager tegenkomt en vertel meer over mijn visie en aanpak. We starten om 15:30uur (inloop om 15:15uur) en gaan onder het genot van een healthy snack en een drankje tot 17:00uur met elkaar in gesprek. Je investering voor deze inspiratiemiddag is 10 euro.

Geef je voor 3 april op via info@100procentvitaal.nl of bel me op 06-52564777.

Op het juiste moment inspelen op behoeften van werkende moeders en teams vergroot betrokkenheid en bevlogenheid.

Op dit moment is de kans op burn-out het grootst bij de 25 tot 35 jarigen, daaronder vallen veel vrouwen die voor de eerste keer moeder zijn geworden. Zij proberen vaak alle ballen in de lucht te houden, zowel thuis als op het werk. Opvallend is dat veel werkgevers wel weten hoe zij jonge moeders volgens de CAO praktisch kunnen ondersteunen op de werkvloer, maar er bestaat een groot vraagteken als het gaat om ondersteuning bij mentale en fysieke belastbaarheid. Juist dat laatste is van belang als je wilt dat iemand duurzaam inzetbaar blijft! Wat mag en kan je eigenlijk verwachten van iemand die net moeder is geworden? Wat doe je als manager als blijkt dat ze op haar tenen loopt? Of als je team niet goed weet wat ze nu aan haar hebben en er onderling spanningen zijn. Hoe ga je het beste het gesprek aan? En welke interventies zijn er vervolgens mogelijk?

Als (HR) manager is het belangrijk om te signaleren wat er gebeurt op de werkvloer en waar de behoeften liggen. Dit ligt niet altijd voor de hand, vaak zullen werknemers niet aangeven waar ze tegenaan lopen. Het is namelijk nogal wat om thuis en op het werk alles goed te willen doen. Vrouwen kampen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, willen alles perfect doen en niemand teleurstellen. Dat zijn goede eigenschappen, maar op het moment dat alle ballen hoog gehouden moeten worden is het een risicofactor voor uitval op de werkvloer. Sophie Hilbrand heeft met haar nieuwe programma “Sophie in de mentale kreukels” mijns inziens de deuren opengezet voor vrouwen die met hetzelfde probleem zitten. Het wordt tijd dat het gesprek aangegaan wordt en er op de juiste manier ingespeeld wordt. Er is wat aan te doen, burn-out is te voorkomen als je er op tijd bij bent. Het is mijn persoonlijke missie om een verandering in organisaties teweeg te brengen en ze te helpen hun werkende moeders zodanig te ondersteunen dat iedereen hiervan profiteert.

Blauwe bessen brood als ontbijt

Een goede start van de dag? Ontbijt met blauwe bessen brood!

Laatst had ik een overschot aan blauwe bessen, ze waren in de aanbieding en wat doe je dan? Inslaan natuurlijk, want dit besje staat bekend om zijn hoge gehalte aan anti-oxidanten. Alleen kan je niet de hele dag door besjes eten…..zelfs ik niet en ik eet heel wat fruit op een dag…..Dan maar aan de slag met mijn favoriete bezigheid 😉 Lekkere en gezonde baksels maken!

Dit recept wil ik uiteraard met jullie delen, het is zo easy en ben je geen fruiteter, dan krijg je op deze manier een mooie dosis besjes binnen. Ik ben wat gaan surfen op het internet en vond verschillende recepten voor Blueberry Bread, eigenlijk een soort cake. Ik wilde dit natuurlijk gezonder maken en ben wat gaan spelen met de ingredienten en zie daar: een gezond broodje, wat stiekem meer een cakeje is.

blueberrybread
Blauwe bessen brood net uit de oven

Het is tarwevrij, lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers. Zin gekregen? Aan de slag dan met bakken! Hier is het recept:

Ingrediënten:

  • 2 koppen speltmeel (ik gebruikte volkoren speltmeel, met speltbloem wordt het brood lichter)
  • 2 eiwitten
  • 1/2 kop plantaardige kwark (ik gebruikte Provamel kwark, suikervrij)
  • 1 eetlepel vanille essence
  • 1/2 kop agavesiroop
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baksoda
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 1/4 kop plantaardige melk
  • 1 1/4 kop (175 gram) verse blauwe bessen

Verhit de oven voor op175 graden en bedek een kleine cakevorm met bakpapier.

Mix in 1 kom de speltmeel, bakpoeder, baksoda, zout en citroenschil. In een andere kom mix je met een garde eerst de eiwitten met de kokosolie en vanille essence, daarna voeg je de kwark, agavesiroop en de citroensap toe. Doe dan met een houten spatel voorzichtig het meel mengsel bij het ei mengsel, meng dan de melk erdoor en daarna de bessen. Kijk uit dat je het niet overmixt.

Doe de mix in de cakevorm en bak het in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar. Als een prikker er droog uitkomt is het brood klaar.

blueberrybread- ontbijt

Eet smakelijk!

P.S extra lekker om een sneetje te roosteren en als je niet helemaal ‘vegan’ eet, dan kan je een beetje biologische roomboter erop doen.

 

HK Training & Advies

HK Training & Advies, een bijzondere samenwerking.

Sharon Hes en ik zelf zijn de gezichten achter HK Training & Advies. HK staat voor Hidup Kuat, wat krachtig leven betekent in het Indonesisch.

image

Allebei onze roots in Indonesië, allebei ervan overtuigd dat een krachtig leven bij jezelf begint! Met HK willen wij unieke vitaliteitstrainingen aanbieden, waarbij we mentale en fysieke vitaliteit met elkaar verbinden. We bieden deze trainingen aan voor zowel particulieren als voor organisaties, waarbij in-company uiteraard tot de mogelijkheden behoort.

Dus wil jij werken aan een goede werk en privé balans? Wil jij je eigen koers kiezen? Weten waar je talenten liggen? En zeker ook werken aan een gezonde leefstijl? Neem dan contact met ons op!

De eerstvolgende vitaliteitstraining start op 1 april 2016 in Bussum en dat is zeker geen grap! Je kan je opgeven via info@100procentvitaal.nl of info@hidupkuat.nl

Bekijk de flyer voor meer informatie:

Flyer HK Vitaliteitstraining

 

Eierkoeken, de gezonde variant

Eierkoeken, tja ze zijn lekker en net als ontbijtkoek een zogenaamd gezond tussendoortje. Beter dan een koekje bij de koffie denken de meesten van jullie waarschijnlijk. Maar als je zelf eierkoeken wilt maken, dan kom je erachter dat er behoorlijk wat ongezonde ingrediënten in zitten……

Wist je dat de ‘normale’ eierkoeken zeker voor de helft uit suiker bestaan? En dat de andere helft bestaat uit witmeel, ze compleet geraffineerde variant van volkoren meel? Beide ingrediënten zorgen voor een enorme insuline piek als je zo’n koek hebt gegeten! En inmiddels weten jullie allemaal wat voor nare gevolgen dat kan hebben. (Mocht je hier uitgebreider over willen lezen, klik dan door naar deze blog)

Home-made eierkoeken

Hoe kan je nu zelf gezonde eierkoeken maken? Ik vroeg me dat eigenlijk ook af, aangezien ik het nog steeds vertik om ze in de winkel te kopen, ook al zijn er tegenwoordig zogenaamde volkoren of meergranen varianten te vinden. Deze zijn alsnog niet helemaal van 100% volkorenmeel gemaakt en bevatten nog steeds een ‘truck load of sugar’. Dus op zoek naar alternatieven en gevonden, hoera! Vanaf nu kunnen jullie ook allemaal aan de gezonde eierkoek 😉

Wat heb je nodig voor 8 koeken?

– 200 gram amandelmeel voor een geheel glutenvrije variant; 200 gram volkoren speltmeel voor een ‘normale’ variant.

– 4 eieren

– 4 eetlepels honing of agavesiroop

– schil van 1 citroen, wel biologisch

– 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder

– 1 theelepel kaneel (voor de kaneelliefhebbers)

Eventueel kan je er stukjes gedroogde appel of rozijnen aan toevoegen.

Verwarm de oven op 175 graden en bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Klop de eieren met de honing en citroenschil met een handmixer helemaal schuimig. Dit duurt wel even, heb geduld 🙂

In een andere kom meng je het meel met de bakpoeder en het kaneel (en eventueel de appel en/of rozijnen). Dit schep je met een spatel door het ei mengsel. Doe dit voorzichtig, het beslag moet namelijk luchtig blijven. Vervolgens schep je 8 hoopjes beslag op de bakplaat, met een behoorlijke ruimte tussen de koeken in. Ze lopen nog uit namelijk. Bak ze in ongeveer 10 a 15 minuten goudbruin in de oven. Wel even af laten koelen voor het eten, ze komen zacht uit de oven……

100% Vitaal  eierkoeken

Je kan het recept ook halveren voor 4 eierkoeken, gewoon voor zomaar een lekker tussendoortje 😉

Veel maak- en eetplezier!

Vrolijk Pasen paaseitjes

Elk jaar is het met Pasen weer een uitdaging om lekkere en ook gezonde dingen voor lunch, brunch, tussendoor etc. te bedenken. Ik hoor dat tenminste van veel van mijn familieleden en vrienden, het is vaak zoveel eten en vooral zoveel zoet….Niet dat dat erg is, maar de sportscholen puilen uit na dergelijke feestdagen. Dan kan je er maar beter voor zorgen dat je een 100% Vitaal Pasen hebt en toch kan genieten van chocolade paaseitjes 😉

Deze heb ik dit jaar gemaakt en jullie kunnen hierna ook allemaal genieten van gezonde choco eitjes:
100% Vitaal paaseitjes

Geinspireerd door het boek ‘Havermoutje’ ben ik aan de slag gegaan met hun paaseitjes op basis van havermout. Nu heb ik zelf al de nodige ervaring met chocolade repen op basis van kokosmeel of havermeel, in combinatie met diverse notenpasta’s, maar deze was toch weer anders. Ze smaken heerlijk en ik kan er vanuit 100% Vitaal helemaal achter staan!

Dit heb je nodig voor 40 eitjes:

150 gram havermout

60 gram amandelmeel

3 eetlepels rauwe cacaopoeder

330 gram medjool dadels (pitjes eruit halen)

3 eetlepels amandelpasta

-voor een kokosvariant voeg je geraspte kokos toe

-voor een fruitvariant voeg je cranberries toe

-voor de chocolade laag smelt je een goede reep rauwe chocolade au bain marie, of maak je zelf gesmolten chocolade door rauwe cacao met cacaoboter en een beetje agavesiroop te smelten.

Gebruik een goede foodprocessor of blender en doe de havermout, amandelmeel, medjooldadels in stukjes, cacaopoeder en amandelpasta in de foodprocessor. Laat het geheel goed mixen tot je een grote bal hebt. Hiervan vorm je kleine eitjes en deze doe je in de koelkast, terwijl je de gesmolten chocolade maakt. Doop de eitjes 1 voor 1 in een laagje chocola en schep ze met 2 lepels om. Leg ze op een plaat met bakpapier en laat opstijven in de koelkast.

100% Vitaal paaseitjes image

100% Vitaal paaseitjes

Je kan voor de variatie ook wat gehakte nootjes of geraspte kokos over de eitjes strooien als de chocolade nog niet hard is.

Eet smakelijk!

 

Vitaliteit op de kaart bij L’Elefante Bianco

Vanaf 1 maart een 100% Vitaal menu op de kaart van L’Elefante Bianco in Laren.

Leuk nieuws voor iedereen die uit eten wil en ook graag wil kiezen voor een Vitaal menu! Sinds 1 maart ben ik met Hanny Wouters, eigenaresse van Mediterraans restaurant L’Elefante Bianco in Laren, de samenwerking aangegaan om Vitaliteit letterlijk op de kaart te zetten. Elke maand ga ik met de koks rond de tafel om een mooi 100% Vitaal 3-gangen menu te bedenken, dat jou in ieder geval een kick start geeft richting 100% vitaliteit. Bij ieder gerecht krijg je op papier een korte uitleg over het menu, zoals waarom de gekozen ingredienten goed voor je zijn, of waarom bepaalde combinaties gemaakt zijn en wat ze voor je kunnen doen. Zo kan je tijdens het eten ook nog je kennis opvijzelen waarom bepaalde voedingsmiddelen zo goed en gezond voor je zijn!

Bekijk hier de film

en hier:

image

image

 

 

 

Gezonde kruidkoek

Geen supermarkt kruidkoek, maar gewoon home-made!

Vaak krijg ik de vraag of ontbijtkoek nu wel of niet gezond is. Velen geven het mee aan de kinderen als tussendoortje op school, of gebruiken ontbijtkoek of zo’n Snelle Jelle als snel ontbijtje to-go. Maar wist je dat het helemaal niet zo gezond is als de grote ontbijtkoek fabrikant ons doet denken? Er zitten vaak maar liefst 3 soorten suikers in, natuurlijk is het vetvrij zoals de verpakking beweert maar dat is niet zo moeilijk als je weet dat een ontbijtkoek of kruidkoek gewoon gemaakt wordt van roggemeel en zoetmiddel. Wat de meesten van jullie misschien niet weten, is dat al die suikers gewoon in vet wordt omgezet in ons lichaam als we dat niet verbruiken.

De naam ontbijtkoek is misleidend.

Als ontbijt is het zo ongeveer het onverstandigste dat je kan kiezen! Je lichaam heeft na een lange nacht slapen goede voedingsstoffen nodig in de vorm van langzame koolhydraten en eiwitten. In zo’n stuk ontbijtkoek zitten voornamelijk snelle koolhydraten (suikers) en je bloedsuikerspiegel maakt dan direct een enorme uitschieter naar boven. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk gedurende de dag heel erg je best moet doen om die bloedsuikerspiegel stabiel te laten blijven, omdat na zo’n uitschieter het binnen no-time weer naar beneden keldert. Je lichaam reageert hierop door direct weer te vragen om ‘snelle’ koolhydraten (lees suikers) en zo kom je in een vicieuze cirkel!

Voor iedereen die zelf aan de slag wil: home-made kruidkoek.

Lees inderdaad kruidkoek want het is en blijft een tussendoortje, geen volwaardige vervanging van de maaltijd. Ik heb eens zitten speuren op internet en ben het een en ander tegengekomen aan recepten, hier en daar heb ik het ‘verbouwd’ en ik ben op het volgende uitgekomen. Ik hoop dat het jullie smaakt!

 

Ingrediënten:

250 gram roggebloem

200 ml. melk

1 ei

100 gram agavesiroop

2 eetlepels appel/perenstroop

2 theelepels baking soda

snufje zout

2 eetlepels koekkruiden

handje gehakte walnoten

handje cranberries

Bereiding

Verwarm de oven op 175 graden. Doe bakpapier in een cakevorm van 21cm. Schenk in een grote kom de melk, het ei, de agavesiroop, de appel/perenstroop en de koekkruiden. Mix met een mixer op de middelste stand. Voeg vervolgens beetje bij beetje het roggebloem toe en als laatste de baking soda en het zout. Het moet een glad geheel vormen. Doe vervolgens de walnoten en cranberries erbij en roer dat met een lepel erdoor. (Je zou ook kunnen experimenteren met stukjes gedroogde abrikozen of vijgen)

Schenk nu het mengsel in het bakblik en laat het ongeveer 50 minuten gaar worden in de oven. Laat de koek nog 5 minuten zitten voordat je het uit de vorm haalt en laat het afkoelen op een rooster.

Gezonde kruidkoek

Eet smakelijk!

Healthy cupcakes

100% Vitaal staat voor home-made & healthy!

Ook ik word elk jaar weer een jaartje ouder, maar gelukkig doet dat niks af aan mijn vitaliteit 😉 Geen reden voor mij om flink uit te pakken met suikerrijke taartjes en dito traktaties. Dit jaar heb ik iedereen getrakteerd op een gezonde cupcake, wat eigenlijk niet echt een cupcake is maar toch….je moet het een naam geven niet waar?

De basis is heel simpel en gebasseerd op de energie repen die ik al maakte, de vulling past geheel in de tijd van het jaar, lekkere stoofpeertjes of stoofappeltjes met kaneel! De geuren komen je al tegemoet. Stel je eens voor dat je net terug komt van een lekkere lange boswandeling, hongerig van het lopen en op zoek naar iets lekkers en toch gezond. Voor deze keer geen groot stuk appeltaart met slagroom, maar een echte energie gever in de vorm van een 100% Vitaal cupcakeje!

Ik zal hier stap voor stap uitleggen hoe je ze zelf kan maken en hopelijk genieten jullie er net zo van als mijn gasten!

Ingrediënten voor de rawfood cupcake:

1 kop (medjool)dadels

1 kop amandelmeel

2 eetlepels gemalen kokos

1 theelepel kaneel

Ingrediënten voor de compote:

2 appels of 2 peren

Koek-en speculaaskruiden, ik houd zelf van erg kruidig en van kaneel….voeg het naar smaak toe

Kruiden
Kruiden

Eventueel agave siroop of honing

Aan de slag

Healthy cupcake
Rawfoodmix in de vorm
Stoofpeertjes
Stoofpeertjes

Doe alle ingrediënten voor de rawfood cupcakes in een foodprocessor en mix het goed door. Let erop dat je de dadels ontpit. Je houdt een grote plakkerige bal over, deze verdeel je over 5 a 6 vormpjes. Neem muffinvormpjes (siliconen werken het beste) en vorm een cupje van de rawfood mix in de vorm, het moet hol worden dus de mix zit tegen de randen van de vorm aangeplakt. Zorg ervoor dat de bodem niet te dun wordt, hij moet de vulling kunnen houden en op zichzelf blijven staan. Doe ze vervolgens een uurtje in de koelkast om hard te laten worden.

Maak intussen de compote door het fruit in kleine blokjes te snijden en deze met de kruiden en wat water langzaam in te laten koken tot het zacht is, eventueel voeg je agave siroop of honing toe. Laat de compote afkoelen.

Haal voorzichtig de cupcakes uit hun vorm en vul ze met de koude compote, eventueel kan je er wat geslagen kokosroom op doen ter garnering en geef het nog een extra feestelijk tintje met een kaarsje 🙂

Healthy cupcake
Healthy cupcake

(F)EE(S)T SMAKELIJK!

Het dieet geheim van Pippa Middleton

Pippa presteert met ‘oatmeal’

Ik las laatst een artikel over Pippa Middleton waarin zij uitleg geeft over hoe zij 5000km heeft kunnen fietsen door Amerika en vervolgens 6,5 km heeft gezwommen tijdens een wedstrijd in Turkije, alleen maar door goed op haar voeding te letten! Daarbij hoorde dagelijks een portie havermout. Ik ben blij te lezen dat zij, voor velen een voorbeeld, zichzelf zo’n uitgebalanceerd voedingspatroon heeft aangeleerd. Daarbij merkt ze blijkbaar een groot verschil in energie gezien haar prestaties. Probeer ook eens een dagelijkse portie havermout voor meer energie! Lees hier het artikel over Pippa, waarin zij haar dieet geheim onthult.

Waarom havermout?

– laag in calorieën

– hoog gehalte vezels en eiwitten, laag in vet

– lignanen in de havermout werken als anti-oxidant en beschermen tegen kanker en hartaandoeningen

– stabiliseert bloedsuiker en vermindert risico op diabetes 2

– verlaagt het ‘slechte’ cholesterol

– bevat anti-oxidanten die beschermen tegen hartziekten

– verhoogt immuun systeem

– beschermt tegen hartfalen

– gluten vrij verkrijgbaar

– het smaakt gewoon goed!

 

Havermout recepten

De basis is simpel, als je dat recept doorhebt kan je eindeloos variëren!

Hier komt ie 🙂

– 1/2 kop havermout

– 1 kop melk ( kan ook plantaardige melk zijn, of als je minder romig wilt, water)

– klein snufje zout

Havermout en maatschepjes
Havermout

 

 

 

 

 

 

 

Nu zijn er 2 opties: warm of koud

Optie 1) Alles koken totdat de haver alle vocht heeft opgenomen en er een pap ontstaat.

Optie 2) Alles in een afgesloten bakje doen en een nacht in de koelkast laten staan. De volgende ochtend eruit halen en varieren maar met allerlei lekkere toevoegingen. Dit heet ook wel ‘overnight oatmeal’ en kan je ook maken met yoghurt ipv melk (water werkt bij deze variant niet zo goed).

Overnight oats
Overnight oats
Eindresultaat overnight oats
Eindresultaat overnight oats

En nu komt het…….we gaan het verrukkelijk maken door van alles wat lekker is toe te voegen……

– 2 eetlepels cranberries, 1 eetlepel pistache nootjes.

– 2 eetlepels rozijnen, 1 eetlepel pecannoten.

– 1/4 kop bosbessen, 1 eetlepel walnoten, beetje kaneel.

– 1 kop gesneden appel, 2 eetlepels rozijnen, beetje kaneel.

– 1/2 kop gesneden appel, 2 eetlepels cranberries.

– 1/2 banaan, 1 theelepel rauwe cacao, 1 eetlepel walnoten.

– 1/2 banaan, 1 eetlepel (suikervrije) pindakaas of 1 eetlepel amandelpasta.

– 1 eetlepel goji bessen, 1 eetlepel amandelen, 1 eetlepel rozijnen.

En laat daarna je fantasie de vrije loop! Er zijn zoveel lekkere mogelijkheden, maar hopelijk kan je alvast wat met deze tips! Heb je nu de allerlekkerste combinatie gevonden? Mail me dan eens en maak een fotootjes van jouw havermout in de ochtend! Superleuk om deze toe te voegen aan de 100% Vitaal collectie 😉

Gezonde cake? Bananen brood!

Recept voor een gezonde lekkernij, bananenbrood.

In Australië ooit voor het eerst gegeten en nooit meer vergeten! De heerlijke zoete smaak van ‘banana bread’, als ontbijt, tussendoortje, late snack……eigenlijk kan ik het wel de hele dag door eten……Eenmaal thuis op zoek naar de gezonde variant, want hoewel het voornamelijk wel uit banaan bestaat, zit er in het oorspronkelijke recept nog wel eens suiker of tarwemeel of zelfs boter, wat eigenlijk niet noodzakelijk is. Gelukkig zijn er veel gezonde varianten te vinden en ik word al blij als er zo min mogelijk ingrediënten in zitten: hoe simpeler hoe beter! Dus lekker zelf maken deze gezonde cake en vooral goed van genieten 🙂

Wat heb je nodig?

– 3 hele rijpe bananen

– 50 gram ontpitte (medjool) dadels

– 3 eieren

– 150 gram amandelmeel

– 1,5 theelepel bakpoeder

– snufje zout

Hoe maak je het?

Mix de bananen met de dadels in een foodprocessor. Klop in een andere kom de eieren met een snufje zout; doe de bananen/dadelmix bij de eieren, voeg het amandelmeel en het bakpoeder toe en roer tot het volledig gemengd is. Doe alles in een met bakpapier bekleedde cakevorm ( ik heb ze in 2 mini springvormen gemaakt, leuke 2-persoonshapjes) en laat ongeveer 50 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven staan. Als een sateprikker er schoon uitkomt is de cake echt gaar.

Het resultaat

 

Bananenbrood

Heerlijk om warm te eten! En als je over hebt, ook lekker om te toasten in een tosti apparaat!